Image

Är det redan Jul i Mexico?

– En liten berättelsen inspireras på en anekdot.

En gång, en vännina från annat land frågade Valentina varför firar mexikaner Julen många veckor innan december. Vad menar du? frågade Valentina.

Vänninan berättade:

“Valentina, jag är förvånad. Det är september och jag kunde inte tro alla vad jag såg på staden. Promenerade på centrum och tittade alla gator som hade klockor dekorer, många färgad ljus i grön, vit och röd och alla människor var glada, mycket mer än vanligt. Jag kom till Zocalo och hittade mat, folk överallt som var mycket glada, som snackade och njöt av staden, de verkade att vänta på något som skulle hända. Och jag tänkte, Är det redan Julen?”

Valentina skrattade mycket: Det är ju september! På september firar vi Självständighetsdagen, det är vår Nationella Dag. Så är det sant, folket är mycket mer glada än vanligt. Valentina berättade till sin vännina hur fint är det att promenera på staden, njuta på den orange ljus på höstens kvällar och hitta de traditionella godis – karameliserad äpplen, konformad trefärgad klubbor (som heter “piruli”), olika nötter med honung och många, MÅNGA flaggor och ljus och dekorer är gröna, vita och röda, efter den mexikansk flaggan, inte för Julen.

Valentina promenerar på Zocalo. (Foto: Excelsior)

Valentina promenerar på Zocalo. (Foto: Excelsior)

Och vad är det att vi firar? På många land har de en Nationella fest. I Mexico skrivs på historia att vi nått självständighet från Spanien. Men ibland även när vi inte har det så lätt som ett land firar vi fortfarande att vi delar en identitet: att vara mexikansk betyder att vi är glada, vi gillar att ha vänner, vi delar våra hus och mat med andra, vi sjunger, dansar och jobbar hårt.

Valentina tycker att vi behöver att göra bra saker för vårt land varje dag (eller där vi bo, eller vår planet). Ibland kan de vara enkla saker t ex att le och hjälpa andra människor, studera och bli bättre varje dag, köpa lokalt eller organisk, ta hand om miljö… Bara på det sätt kan vi känna stolta och vi kan skrika: Viva Mexico!! (Lång leva Mexico)

Valentinas "China Poblana" Klänning

Valentinas “China Poblana” Klänning

Ladda ner Valentinas China Poblana Klänning – GRATIS PÅ BEGRANSAD TID!

 

Visste du det?

Den “China Poblana” klänningen är en av våra nationella kläder. Det utvecklades från kläder som var vanliga på tjejer och unga kvinnor (som kallades för “china”) på 1700 och 1800 talet. Kläderna var mycket enklare men det kunde inte saknas en rebozo (en lång och bredd halsduka) som berättade mycket om deras ägare: de finaste var gjort på silk. På deras tiden tycktes att kläder var lite djärvt eftersom kjolen inte var lång ner till anklar och blusen visade lite huden. På i dags versionen av China Poblanas klänning har kjolen samma färger än mexikansk flagga och även visar en broderad bild på örnen och örmen från Nationella Emblem. var glädjen på alla fester!
(Wikipedia på engelska)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s